Vår bilhistoria och hur vi minskar våra bilkostnader. Spartips!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Insplanet samt Compricer


Jag (herrn) har alltid varit bilintresserad. Körkortet togs direkt när jag fyllde 18 och mitt sparkonto tömdes för inköp av en Toyota Celica, 1987 års modell. Just denna modell var väldigt häftig och speciell med sin rallyhistoria och pop up lampor. Någonstans här började också pengarna rulla. Allt skulle vara perfekt, inga missljud, rätt fälgar och bra ljud i bilen. Så fort jag hade tråkigt var min go to lösning en biltur. Jag kunde varenda småväg runt min dåvarande stad.

19 år senare kan jag räkna till inte mindre än 13 bilar som jag ägt. Det blir alltså ungefär en bil varje ett och ett halvt år. I början av min bilkarriär kostade inte bilarna så mycket i inköp men det kröp snabbt upp över 100 000 kr strecket. I princip alla bilar förutom den Toyota Celican och de sista två har varit belånade till max med billån eller blancolån och endast en har köpts helt ny. 

Toyota Celica at it´s prime.

Ett räkneexempel: Nedan ser ni kostnaden för mitt bilägande för dessa 13 bilar.

Inköp: 1 000 000 kr
Service 1 ggr/ år: 4000 kr * 19 = 76 000 kr
Däck: 2000 kr * 19 = 38 000 kr
Reparationer: 4000 kr * 19 = 76 000
Drivmedel: 2000 mil/ år. Genomsnittligt drivmedelspris 14 kr och 0,8 l/mil. = 11,2 kr / mil = 22 400 kr * 19 = 425 600 kr
Försäkring: 5000 kr * 19 = 95 000 kr
Skatt och besiktning: 1400 kr * 19 = 26 600 kr.

Totalt: 1,74 miljoner. Min månadskostnad för bilägandet under 19 år har således varit 7 600 kr. Detta är hiskeliga summor men som Vicki Robin skriver i ”Your Money or Your Life” väljer jag no shame, no blame. It is what it is, gör om gör rätt.

Vad har jag kvar av dessa pengar? I och med värdeminskning, driftskostnader och en del dåliga affärer är det som finns kvar är en bättre begagnad Ford från 2008 med 16 000 mil på mätaren. Den köptes kontant så den äger jag själv. Forden har vi har haft den i snart tre år (rekord!) och används mest som utflyktsbil. Vi kör den alltså inte så mycket då båda två cyklar till jobbet nuförtiden.

Med vårt nya FI mindset – hur gör vi vårt bilägande så billigt som möjligt? Först och främst vill jag tacka min fru som stoppade pengarullningen och som har sett till att vi köpt de två senaste bilarna kontant och i ett bra prisintervall.

Inköp av bil görs på KVD eller Blocket. Att köpa bil kan vara knepigt och här finns många bra resurser och guider på nätet. Köper man bilen av en bilfirma får man försäkringar och extra trygghet. Du kommer dock antagligen få betala mer för bilen. Vi har köpt våra två senaste bilar via KVD. KVD är en auktionssajt som säljer bilar åt bilparksägare, d.v.s. kommuner etc. Det som är bra med KVD är att de går igenom bilen grundligt och redovisar de fel och brister som finns. Detta är något som är svårt att göra själv vid ett köptillfälle. Bilarna säljs till rimliga priser och vår Ford är en gammal kommunbil köpt på KVD, servad till punkt och pricka.

Serva själv. Jag köper Biltemas servicekit som kostar dryga 1000 kr. En timme på gör det själv macken kostar kanske dryga 100 kr och här gör jag själva oljebytet. Hemma på parkeringen byter jag luftfilter och tändstift då det är onödigt att betala för tiden på macken vid detta moment. Det finns många fina servicetutorials på Youtube samt att man nu kan köpa Haynes gör det själv böcker för just din bil som E-bok (Eller låna på biblioteket). Reparationer jag inte klarar ut själv låter jag tre firmor buda om på Autobutler.se

Byt bilförsäkring. Vi har en billig bil och har precis via Insplanet bytt från en helförsäkring till en trafikförsäkring via Länsförsäkringar. Insplanet är en tjänst som kostnadsfritt jämför försäkringar åt dig. Helförsäkringen kostade oss 4800 kr per år och vi har nu en kostnad på 1600 kr per år. Vi resonerar som så att bilen är så billig att händer det något kan vi köpa en annan bil kontant. Vi behöver inte den extra tryggheten eller månadskostnaden. Länk till Insplanet.
Ytterligare en jämförelsesajt som fungerar på samma sätt är Compricer. Det skadar aldrig att även kolla där. Det jag gillar med båda sajterna är att allting sker online, d.v.s. man slipper prata med en försäljare.

Låt bilen stå. Jag slår in en öppen dörr här men jag har slutat köra mina 7 km till jobbet och väljer cykeln istället. Min fru har i princip alltid cyklat. Muscle over motor som Mr Money Mustache säger.

Byt däck själv. Det tar kanske en timme och sparar dig några hundralappar. Om du inte måste bör du förvara dina däck själv och inte på däckhotell.

Hyr ut bilen. Vi hyr ut vår bil via SnappCar. Vi har lagt ut den för 450 kronor / dygn och det är fina extrapengar för en bil som ofta står flera dagar. 

Köp däcken på Blocket. Många människor säljer sina bilar utan att vinter eller sommardäcken ingår. Detta kan man utnyttja då dessa däck ofta hamnar på Blocket. Istället för att köpa däck för 1000 kr per däck har jag börjat köpa däck på fälg (ibland fina lättmetallfälgar) via Blocket. De senaste två gångerna har jag gett 2000 kr resp. 2500 kr för däck som bara rullat en säsong. Det är viktigt att man ber säljaren att titta när däcken är tillverkade. Man vill inte köpa gamla och torra däck.

Handtvätt. Vi tvättar bilen för hand och inte i dyra maskiner. 20 minuter på gör det själv macken kostar inte mycket. Bilschampo och sådant köps på Biltema.

Bensin / Etanol. Vi kör mest på etanol. Vi tankar alltid på Preem med vårt Ikanokort då de Preem samarbetar med SAS Eurobonus. Ikanokortet ger 1% tillbaka på drivmedel alltid. Är du medlem i SAS Eurobonus anmäler du ditt Ikanokort till Preems samarbetssida och tankar bara på Preem från och med nu. Vid varje tankning får du då 1% rabatt på drivmedel och 2 eurobonuspoäng respektive 1 eurobonuspoäng på bemannade / obemannade stationer. Ikanokortet kan du skaffa via Kortio som vi har ett samarbete med.

Vad kostar vår bil oss nu? Vi köpte bilen för 30 000 kr på KVD och jag räknar med att den är värd 25 000 kr om jag säljer den idag. Med andra ord är värdeminskningen försumbar. I appen Tink trackar vi alla bilkostnader och just nu ligger vi på ungefär 1200 kr per månad vilket känns komfortabelt.

Om ni vill fördjupa er mer om bilar och dess verkliga kostnader samt hur man hackar/optimerar sitt bilägarskap rekommenderar jag nedan länkar. Jag lyssnar tvångsmässigt på den fantastiska podden Choose FI. Deras avsnitt 22 ”True Cost of Car Ownership” är amazing. LYSSNA!

Choose FI Avsnitt 22. True cost of car ownership.
Choose FI artikel, Why you should never buy a new car.

Hur ser ert bilägande ut och är det någon som sitter på andra bra bilägartips?

*Inlägget innehåller annonslänkar för KortioInsplanet samt Compricer. Vi länkar endast till tjänster vi använder och kan rekommendera själva.

Kommentarer

  1. Mmm älskar ChooseFI. Har inte lyssnat på de episoderna dock. Schysst av dig att så generöst dela med dig av din bilbudget. Satan, vad mycket pengar. Själv har jag under merparten av mitt yrkesliv betalat netto 2 500-5 000 i månaden på tjänstebil. Vågar inte räkna på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilar är skit, så är det bara. Inser att jag missade en del ränta som betalats under åren...

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg