Aggregation of marginal gains

När britten David Brailsford tillträdde som head of British Cycling 2002 hade britterna i princip aldrig vunnit några OS medaljer i cykling. Det skulle snart förändras under Brailsfords ledarskap. Redan på OS 2008 vann hans lag sju av tio guldmedaljer i velodrom/sprintcykling. Fyra år senare på OS i London gjorde de om samma bedrift.

2010 ställdes Brailsford inför ytterligare en tuff utmaning. Han hade just tillträtt som ny general manager och preformance manager i Team Sky (Englands professionella lag i lansdvägscykel) och blev ombedd att vinna Tour de France. Ingen brittisk cyklist hade någonsin lyckats med detta. Faktum var att bittiska cyklister var så dåliga att brittiska tillverkare av landsvägscyklar inte ville att Team Sky skulle synas använda deras cyklar. De trodde att det skulle skada deras försäljning.
Många var skeptiska och frågade sig hur det skulle gå till att vinna Tour de France. Många undrade också så klart vad var det som gjorde att han tidigare blivit så framgångsrik  som ledare för landslaget i velodromcykling.

Brailsford hade själv utarbetat idé som han kallade "the aggregation of marginal gains". Tanken bakom detta var att om de förbättrade allt som var relaterat till cykling med bara 1 procent skulle det leda till en stor förbättring i idrottsresultaten.

Brailsford och hans team började optimera åkarnas näringsintag, cyklarnas ergonomi och vikten på cyklarna. De slutade inte där utan de lyfte blicken och började optimera sådant som andra team antagligen inte gör. De tog reda på vilka kuddar som gav den bästa sömnkvaliten, vilken massagegel som var bäst, hur man tvättar händerna bäst för att undvika infektion och så vidare. De optimerade allt de kunde komma tänka på.

Brailsfords mål var att vinna Tour de France inom fem år men det gick snabbare än så. Tre år efter att han tog över ledarskapet stod en brittisk cyklist, Sir Bradley Wiggins högst upp på prispallen. Samma år, 2012, vann brittiska landslaget i velodromcykling 70 % av guldmedaljerna. Året därpå vann ytterligare en bitt, Chris Froome, Tour de France (och de har vunnit 2015, 2016, 2017 samt 2018).

Hur kan detta ske? Hur kan tidigare ganska ordinära idrottsmän bli världsmästare genom att göra små förändringar som en och en endast utgör en marginell förbättring? Hur ackumuleras dessa förbättringar och hur kan vi dra lärdom av Brailsfords metod?

Om man vänder på det och till exempel tittar på en person som kämpar mot övervikt. Att bli överviktig sker inte över en natt utan det är resultatet av många och små val som ett efter ett leder till en vikt som personen kanske inte trivs med, detta kallas marginal losses. Ser vi på det från ett FIRE perspektiv ser vi att människor ökar sina utgifter i takt med att inkomsterna ökar. En löneförhöjning firas med att uppgradera bilen, fler middagar äts ute, vinerna blir lite dyrare. En och en är dessa saker ingen katastrof men tillsammans adderar de till ett ofritt liv där lån och dyra levnadsomkostnader måste betalas med livsenergi på jobbet. Jag har själv befunnit mig i denna situation men med FIRE perspektivet kan man göra något åt det.

Om vi tar oss som exempel. Före februari/mars 2018 levde vi, trots ok löner, från lön till lön. När vi upptäckte FIRE började vi rensa i alla utgifter. Självklart gick vi på de stora posterna först men här fanns inte så mycket att göra. Villalånet var bundet och bilen äger vi. Matkostnaden var den första stora post vi kunde göra något åt. Där kunde vi stegvis genom att hitta bättre och bättre recept, undersöka olika affärer, börja med matlådor och inte slänga rester arbeta oss ner från mellan 7 - 11 000 kr / månad till nu 3 500 kr /månad. Stor skillnad i pengar men processen har inneburit många och små förbättringar.
När det var klart inriktade vi oss på försäkringar, abonnemang och bilkörandet. Vi sparade många kronor i den översynen också. Efter det började vi optimera vår vardag. Diskmaskinstabletter byttes mot diskmaskinspulver (skillnad ca 1 kr per disk). Vi slutade att torktumla  allt förutom handdukar, vi modifierade en gammal toalett i källaren till att ta 3-4 liter mindre vatten per spolning, vi köper inte tvåhundrakronorsviner längre, i somras valde vi bort en tänkt semester i Danmark och semestrade i Sverige på grund av DKK/SEK kursen und so weiter.


En av dessa marginal gains. Äpplemos på egna äpplen och några kronor sparade. 

Alla dessa små förändringar har tagit oss från 0% sparande till att spara över 60% av vår lön på tio månader. Vi har sett över stora delar av vårt liv och förbättrat mycket av det som kan förbättras. Bär man med sig detta mindset hittar man hela tiden saker man kan göra för att nå närmre sitt mål. En inte helt oviktig sak är att vi i denna process lever ett mer resurssnålt liv och räddar vår planet, en spolning i taget.

Det finns mer att se över. Några exempel är karriären (lönen), hälsan, tandhälsan och pendling. Trots att många ser sparande som något som bara handlar om pengar, och kanske resan mot FIRE likaså, har detta väldigt lite att göra med pengar. Det handlar om hur du lever ditt liv, dina vanor, vad du lägger din uppmärksamhet, din närvaro, tacksamhet och förbättringar i livet, både inre och yttre.

Intresserad av mer?

The Escape Artist inlägg från 2015 är riktigt bra.

I favoriten ChooseFI avsnitt 49 tar de upp aggregation of marginal gains.

Paula Pant från Afford Anything har skrivit om ämnet här.

Kommentarer

 1. Hej IMGR!
  En trevlig lärorik och givande blogg har du. Tack för bra läsning!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt. Inte bara att ni sparar pengar och sliter mindre på miljön så förstår jag det som att ni mår mycket bättre också.

   Helt otroligt!!

   Mvh PB?

   Radera
  2. Jo men så är det. Att bara spara pengar är bra men ofta kan man få till en win win. Vår matsituation nu jämfört med tidigare är mycket lugnare, vi handlar mindre och mindre tid går åt. Dessutom har jag matlåda med till jobbet vilket tillåter mig att ta en promenad varje lunch istället för att jag, som tidigare, stresstog bilen till ett matställe och brände hjärna, miljö och pengar. Det har verkligen hänt massor på kort tid.

   Radera
  3. Fantastiskt. Hoppas du kan nå ut till fler och inspirera andra att göra samma resa!

   MVH PB?

   Radera
 2. Håller med, en winwinwin. En parentes bara - var det inte det landslaget som sedan visade sig använda otillåtna substanser? Inte för att det förtar deras övriga ansträngningar, ville bara kolla om det är samma historia jag har hört?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feck, dålig research. Du verkar ha rätt. Kanske de dopade sig lite i taget?

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg