Herr IGMR snokar på sina läsare. Vilka är ni?

Jag har tidigare nämnt att jag kanske inte har så många, förutom Fru IGMR, att diskutera filosofi, sparande, FIRE-rörelsen, life hacks (gärna allt above i kombination) och annat som jag brinner för. Vänner har jag många som jag mer än gärna umgås med men bloggen och tänket är jag inte helt öppen med. Därför är jag så glad att jag genom denna blogg har kommit i kontakt med läsare och andra bloggare. Det ger mig mycket att får tjöta fritt i mitt kommentatorsfält här, andra kommentatorsfält, via mail och kanske snart in real life. Det känns som om jag fått ett till ben att stå på i livet och något annat att engagera sig i som är väldigt lustfyllt och lustdrivet (HELT frikopplat från arbetet).

Min nyfikenhet kring er väcktes och jag började borra ner mig i Google Analytics vackra värld. Låt mig presentera er läsare.

Bloggens läsare har en helt jämn 50/50 könsfördelning. Vid bloggens start övervikt kvinnor (60/40).

De flesta läsarna är mellan 35-44 år och läser bloggen från någon av Sveriges tre storstadsområden tätt skuggade av Halland och Västerbotten.

Läsarnas främsta intressen är politik, finans, resor, mat och träning

Kort sagt är ni mig. 38 år, bort i en av Sveriges tre största städer, är jämnställd (igår murade jag en vägg och tvättade samtidigt. Skämt åsido, viktig fråga för mig) och mina främsta intressen är samma som ovan förutom miljö, natur och filosofi. 

Min väg in i detta community var att jag drabbades av utmattningssyndrom. Det ställde hela livet på sin spets och jag insåg att jag inte ville leva mitt liv som jag tidigare gjort. I och med detta öppnades en mental dörr eller "glipa" som Fru EB kallar det. Den öppningen gjorde mit mottaglig för nya tankar och idéer. Känslan jag hade var att jag såg ingen väg ur min situation då vi var tvugna att gå runt ekonomiskt. Jag visste nog inte vad jag sökte efter men jag hamnade så småning om på ekonomibloggar och via dem ekonomibloggar och poddar med fokus på mjuka värden.

Jag hittade inte så många svenska exempel så jag sökte mig över Atlanten och hittade massor. MMMChooseFISlowly Sipping Coffee med flera. Här hittade jag hem och in i FIRE rörelsens vänliga budskap. Ett budskap som appelerar på mig något enormt. Fokus på värderingar, fokus på gemenskap, fokus på tid, fokus på ansvar, fokus på fokus och fokus på miljö. Detta kryddat med en enkel investeringsstrategi som inte tar överhanden och därmed låter livet ta plats. Detta om mig.

Jag undrar nu vilka ni är. Har jag gissat rätt? Hur hittade ni hit och vad är det som intresserar er? Vad vill ni att jag ska skriva mer om? Tvättstugan? Utmattningssyndrom? Det memoryspel jag och familjen gjorde i veckan för 0 kr och som genererat timmar av underhållning? 

Skriv gärna några rader, det hade uppskattats. 

Baby IGMR apar sig.

Kommentarer

 1. Här är din stalker från Västerbotten! *räcker upp handen* och åh vad jag känner igen mig i dina tankar, på många plan. Tror jag hittade din blogg via fruEB. Jag har läst massor av ekonomibloggar senaste året men känner mer & mer att det är inte p/e tal mm (gäsp) som är det intressanta utan frihet, det filosofiska i vad är det att vara människa? Vilka är mina drivkrafter? Hur ska detta enda liv fyllas? mm Gillar din blogg! Fortsätt med det som är lustfyllt att skriva om för dig, jag hänger på :-) Är så tagen av alla ni som finns out there, den icke dömande & peppande communityn - så underbart!! Mvh Värderad Riktning (& hurra för att jag hittat ett alias som landat rätt för mig :-D)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värderad riktning - STORT like! Jag ser bloggen som ett sätt att återupprätta mig själv, att få tänka klart tankar och förhoppningsvis kunna så några frön här och där. Är du på FI - spåret?

   Radera
  2. Fick precis som du en glipa i livet i och med utmattning, tuffaste jag tagit mig igenom. Fick rannsaka prioriteringar, mål, ja det mesta, började rensa ut saker, åtaganden, krav ur livet & ramlade över tankarna i minimalism & sen FI som båda stämmer så väl in i min värderade riktning i livet, att leva med intention, välja aktivt det som tillför värde & välja bort det som inte gör det. Att frigöra tid, energi & resurser! Målet är mer frihet men jag behöver vara noga med att inte stressa in i nytt projekt kring supersparande så låter det ta tid :-) och jag är kvinna, 40+

   Radera
  3. Mvh Värderad Riktning (ovan, glömde!)

   Radera
 2. Kvinna, runt 30 som totalt saknar intresset träning. Passar nog inte in alls så bra på din (Googles) analys, men det gör inte mig något. Föredrar livsresonemang framför renovering, men det kan bero på att jag inte är så pysslig av mig själv eller tycker att det är viktigt med yta. Kanske förändras det med åldern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att analysen haltar. Det blir mer spännande då! Med vårt FIRE mindset har livsresonemangen och samtalen ta plats igen. Det känns lyxigt på något sätt. Har du upplevt det?

   Jag är ambivalent till renoveringar. Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt att prata yta men tekniker och problemlösning går jag igång på. Tyvärr brukar samtalen hamna i yta och inte hur man bästa armerar en lecablocksvägg.

   Radera
 3. 34, kvinna, småbarnsmamma, Linköping. Politik är intressant av och till (men just nu för mycket sandlåda), ekonomi snarare än finans, och FI(RE) in particular, mat är gott men inget intresse (förutom tårtbakning) och träning hade jag velat ha mer av. Slukar böcker av olika sorter, men inte så mycket skönlitterärt. Älskar att skriva, därav min egen blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får A+ av mig för ditt bloggnamn. Jag trodde inte att jag skulle kunna få ihop några texter på denna blogg. Allt jag har skrivit de senaste åren har varit sms, leverantörsmail på förenklad engelska och powerpoints i punktform. Det verkar ju ändå gå vägen.

   Jag knarkar NPR Politics podcast och gillar Kvartals veckopanelen ang politik. Jörgen Huitfelt har det väl pratats om att han som SR journalist alltid landade i invandring. Här tycker jag dock att det är balanserat och tyckare från alla läger. Regeringsbildningen däremot...

   Glad att jag hittade din blogg och ser fram emot att följa den.

   Radera
  2. Får ge min man hela credden för namnet - jag har kört med "cosmic" i evigheters evigheter (alltså sedan man använde ICQ för att chatta) och när jag skulle ha en blogg stod det helt stilla. Maken tittar på mig i två sekunder och föreslår "cosmonomics" och sedan var ju det helt självklart...

   Kvartal gillar jag också. Mycket mer balanserat än det mesta.

   Tack!

   Radera
 4. Tjej som precis tagit steget över till 3:an i början av åldern (oviktigt egentligen, men är inte alls på den mentala åldern som andra i min ålder verkar vara. Därav kan jag inte förstå att jag levt så länge redan). Hittade också hit genom andra "ekonomi"-bloggar. Då jag har få i min närhet som går utanför normen vad gäller tankar och levnadssätt, gillar jag att kunna läsa om andra som jag känner är mer likasinnade. Älskar träning och att vara i naturen, är också färdig med en utbildning och letar arbete inom det. Och det blir lite klurigt när jag har svårt att se mig som en 8-17 styrd människa. Men men what to do? Måste tjäna pengar om jag ska kunna spara och få frihet längre fram.
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gemenskapen i detta community är underbar. Det är inte alltid lätt att bära dessa tankar och vilja slå in på dem sparsamma vägen i en umgängeskrets som kör på enligt det normala och gängse. Fakum är att jag och familjen ska träffa ett gäng ur detta community i helgen vilket jag verkligen ser fram emot. Tänk bara att få diskutera påfyllnad av fancy handtvålsflaskor med Lidl duschcreme och andra frugala life hacks utan att känna sig som ett ufo.

   Jag tänker att man får flyga under radarn i ett 8-17 liv och försöka optimera det under resans gång (resan mot FI(RE) då).

   Radera
  2. Det känns som det ja. Rätt ny i att ha hittat bloggar om just dessa speciella livsmål, men gillar det jag finner. Har under min vuxna tid på jorden känt att det är svårt att bli inspirerad att bryta sig fri från normen, endast genom det irl umgänget jag har... så superlike på detta communityt!

   Kul med en träff! Ska bli mycket intressanta att få läsa om tankar och insikter som kommer fram.

   Ja precis, så länge man vet vad som är syftet med 8-17 för ett tag iaf. Alla vägar har en startpunkt :)

   Radera
 5. Ja Google vet ju uppenbarligen allt om mig så inte mycket jag behöver skriva om mig själv :) Men google vet inte att jag "alltid" varit intresserad av ekonomi och att jag med hjälp av FIRE fått en riktning för mitt sparande. Innan var det mest till konsumtion och för att det kändes tryggt att ha. En del gick åt till att vi i familjen skulle kunna vara lediga tillsammans när andra barnet kom.

  Nu använder jag mina ekonomiska kunskaper till att styra min tid och jobbar deltid som frilans.

  Jag tycker att dina inlägg är intressanta, och vill gärna läsa om den mjuka sidan av FIRE. Psykologin och filosofin bakom. Stoicism - läser just nu en bok av Svend Brinkmann. Det mekaniska med sparkvoter, indexfonder och annat är också intressant men det som jag själv funderar mest på är saker som vilka personliga egenskaper som krävs för att kunna bli FI.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Google ser dig... Våga missa? Jag fick den av mina svärföräldrar och den lästes snabbt.

   Jag har själv funderat mycket på detta med FI och om det krävs ett visst "virke" för att trivas med det och nå dit. Det är ett flerårslångt marshmallowtest utan dess like i ett samhälle riggat för att du ska förlora. Sedan ska man ta ansvar för sin egen vardag. Höppas jag har rätta virket.

   Radera
  2. Flerårigt Marshmallowtest indeed. Men jag kämpar inte personligen emot så mycket längre. Visst kan jag få tankar om att "borde" vara eller göra si eller så. Särskilt med tanke på barnen. Även om det på inget sätt fattas dem något så får de ju inte lika mycket prylar som kompisarna. Och det börjar de väl inom kort märka... kommer ihåg själv hur viktigt det var med rätt märken och grejer under en period.

   Radera
 6. Jag passar inte heller in bland snittet då jag är 25 år, kvinna, och är varken politikt intresserad men en resa kan jag tänka mig. Sparande och FI är betydligt mer intressant men hästar är också en stor passion. Dock slukar hästar pengar i stora mängder...

  Just det, en storstad bor jag iaf i, så något var rätt.

  För två år sedan öppnade jag en ISK på Avanza och sparar i fonder, gärna indexfonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djur kostar men ger mycket. Vi rockar pälsdjursallergi så det är tyvärr uteslutet. Hur är det med häst/ridsport? Kan man hacka det på något sätt så det blir billigare?

   Blir glad att se en 25 åring fundera på FI. Har man det mindsetet redan då ligger världen öppen.

   Radera
 7. Ny läsare här, hittade hit från Fru EB som jag i sin tur hittade efter artikeln på Avanzas Placera. Man 38 år, arkitekt, gillar träning men är lat. Eller lat och lat, jag är en all or nothing-person. Vilket också varit ett "problem" på jobbet. Posten om din utbränning träffade verkligen hem. Jag känner igen mig i mycket av dina beskrivningar på vägen dit. Gick aldrig så långt som i ditt fall, men jag mådde dåligt och hade förlorat min egna essens. Vi bodde då i Gbg och jag jobbade som konsult, arbetsbördan var outtömlig och jag fortsatte ta på mig mer och mer. Konstant förkyld, gick till vårdcentral med jämna mellanrum utan att de hittade några fel. Då tog jag min fru ett beslut att bryta upp och byta inriktning. Det var en ohållbar situation. Vi har idag köpt en gård utanför en mellanstor stad i västra götaland i närheten av min frus föräldrar bor. Vi kör stenhårt på FI/RE men har gjort vissa avvägningar. Bland annat är min fru hemma med vårt barn just nu och kommer troligtvis inte gå tillbaka till lönearbete utan bara fortsätta med sitt egna företag och gör det hon brinner för. Vi odlar mycket grönsaker m.m., vi får även lite andra intäkter från gården. Vi mår mycket bättre idag. Jag jobbar fortfarande och på kommun i liten kommun idag, arbetssituationen är som natt och dag från konsultkvarnen tidigare. Men framförallt har jag själv ändra inställning till jobbet, och även om det inte ligger i min natur, tvingat mig att vara mer passiv på jobbet och inte driva på. Vilket är svårt när man är en all or nothing-person. Balans är liksom inte min grej, men jag måste för att det inte ska gå över styr. Vi har satt exitdatum till 2026 då jag ska säga upp mig. Ska bli kul att följa din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har samma år för exit! Glad för fin skull att du och ni hoppade av innan det gick för långt. Fru IGMR och du är i samma bransch så jag ser på nära håll hur det är. Just hoppet privat / kommun är stort men personligen hade jag valt kommunen som du. När du är FIRE kanske du kan gå all in på tävlingar och sådant som är inspirerande men inte ger pengar. Det finns stora möjligheter...

   Radera
  2. Absolut kan man göra arkitekttävlingar osv i framtiden. Just nu är jag lite trött på samhällsplanering dock och dagdrömmer om en tillvaro av ölbryggning, snickrande och barnboksskapande.

   Radera
  3. Låter som vi har en hel del gemensamt. Jag och några vänner har köpt ett bryggverk tillsammans och träffas då och då för att brygga öl hos oss. På ölbryggardagarna brukar vännernas familjer vara med och så kör vi knyt + snackar under tiden bryggverket gör sin grej. Fina dagar det där...

   Radera
  4. Najs, själv kör jag BIAB bara men är rätt nöjd så länge. Funderat på bryggverk men känner jag klarar mig rätt bra som det är med 36L-gryta, jäskyl och några corneliusfat. Ändras lagstiftningen och det tillåts gårdsförsäljning snackar vi något annat, då skulle jag tänka mig att steppa upp lite. Har funderat på det, har många vänner som är ölnördar och flertalet hembryggare och det finns absolut en livsbejakande kontemplerande kärna hos samtliga. Kanske inte så många som känner till eller skulle tänka sig att satsa på FIRE, men ändå en längtan för något mer och utanför APT och medarbetarsamtalens värld.

   Radera
 8. Hej!
  Har precis hittat hit genom bloggaren Pappabetalar? (en blogg jag följer och gladeligen läser)

  Har inte hunnit läsa så många av dina inlägg än men tycker du skriver bra och intressant. Du känns öppen och djup och just det faktumet att du uppskattar mjuka värden får mig att vilja läsa mer:-) Ska kolla runt här och kommer garanterat återkomma.
  För övrigt är jag kvinna, 40 år och bor i Småland (så nu har du även nått ut dit ;-)) Går emot strömmen och gör "karriär" som hemmafru :-)

  Önskar dig en fin dag!

  Mvh, Petra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Petra,

   Roligt att du hittat hit och roligt att du uppskattar vad jag skriver.

   Vi behöver människor som gör annorlunda och ifrågasätter. Rock on!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg