Herr IGMR tar ut pension i förtid. Återköp av PS + IPS.

I slutet av oktober trillade jag över denna lilla godbit från Avanza. Det visar sig att om man, likt jag, pensionssparat lite under den tid det var avdragsgillt nu kan lösa ut småskvättar som jag tidigare trott var låsta till dödagar.

Alltså - jag har ett PS samt ett IPS konto hos Avanza som totalt varit värda i runda slängar 14 000 kr. Dessa pengar som jag trott varit låsta till jag fyller pensionsålder har jag nu kunnat ta ut i förtid (återköp) och därmed slippa inkomstskatt för den större summan som förhoppningsvis kommer finnas vid pension. Vid återköpet drogs det inkomstskatt på mina 14 000 kr och kvarvarande summa kan nu jobba på ett mer skattemässigt fördelaktigt konto - ISK.

Avanza ordnade återköpet på ungefär två veckor och jag upprepar - pengarna är inte låsta till pensionsålder utan jag förfogar nu över dem fritt.

Det finns vissa restriktioner. Detta gäller endast för mindre pensionspotter under ett prisbasbelopp ( ca: 45 000 kr 2018).

Hur gör man detta?

 • Logga in på minpension.se och ta reda på vilka pensionsförsäkringar du har. Återköpet gäller endast privata försäkringar.
 • Genomför själva återköpet genom att kontakta din bank/pensionsbolag. Hos Avanza skickar man bara ett enkelt meddelande till dem i inloggat läge.
 • Sätt in pengarna på det ISK eller KF där du har ditt nuvarande pensionssparande.
Vill du veta mer skriver Johanna Kull på Avanza mer om det i tidigare nämnd artikel. För mig var det enkelt då jag hade allt hos Avanza men det går att göra hos andra pensionsföretag också.

Jag har dåligt med bildmaterial till ovan men bjuder på en fin vacker fjäril (eller mal?) 

Kommentarer

 1. Est-ce true? OMG jag ska omgående kasta mig på Swedbank som "förvaltar" min idiotköpta privata pensionslösning som jag köpte eftersom jag fick tre nummer Sköna Hem när det begav sig. Sklämskudde, slutshaming, skampåle. Goda nyheter indeed!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag bara älskar det. Bot och bättring EB. Själv hade jag nog bara tråkigt och fick ett oriktat infall.

   Radera
 2. Bra där!
  Detta gjorde jag för något år sedan. Mycket bättre att ta "smällen" idag.
  För mig blev det starten på min aktiekarriär :)

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken start! Gött att du hittade detta ekonomihack!

   Radera
 3. What? Ska genast kolla om jag kan flytta från spp som jag var duktig och sparade privat i, fast dyra fonder och inte brydde mig om ganska länge. Behöver jag säga att utvecklingen inte varit optimal ...?
  C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behöver du inte säga :) Gött att du tar action!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg