Familjen IGMR lägger 2018 till handlingarna.

Vi släpper tvättstugan och sammanfattar 2018. 2018 är året då vi slog in på en annan bana. Vi ändrade spår och började prioritera oss själva genom att köpa tillbaka vår tid. Ni som har följt med sedan bloggens start har också sett att mindset FIRE har även fått andra positiva effekter, annat än att kontona har vuxit. Tid som förr spenderats på prylackumulering och andra "bekvämligheter" har tagits tillbaka och läggs på familjen. Vi har det bättre på alla plan och jag är tacksam för vad 2018 förde med sig. 

Vi hoppas 2019 blir minst lika bra men här och nu är viktigast. 

Med det sagt hade jag tänkt gå igenom vad vi åstadkommit med vårt sparande och amorterande. 

I starten av denna resa hade vi noll kronor på sparkontot och 30 000 kr i kreditkortsskuld. Kreditkortsskulden tillkom då vi inte hade en buffert och vår garageport gav upp totalt. 

Så. Från mars och framåt har vi, förutom att betala av de 30 000 kr, sparat ihop 246 000 kr. Utöver det har vi amorterat av ytterligare 55 000 kr på huset och CSN. Sparkvoten från mars fram till nu ligger på 49,9%. Tvättstugerenoveringen äter lite pengar just nu men vi ligger ändå på en sparkvot runt 40% då jag gör allt själv och köper smart.

Året i stapeldiagram ser ut så här:

FIRE 2026 är förhoppningen. Oavsett vad som händer är det skönt att ha pengar på kontot och att leva på halva lönen. Det är frihet bara det.

Vi önskar er ett fint nyår. Nu snabbstädning och krig med baby IGMR för att få på honom en skjorta. 


Kommentarer

 1. OMG gåshud kommer per sms. Ni är så duktiga! Helt otroligt! Något som slår mig är man i början (rätta mig om jag har fel) får någon sorts adrenalinkick av skiten också, som kanske trappas av lite längre fram. Jag minns exempelvis när jag kom över 20 000 och inte kunde sluta flina på flera dagar. De kickarna får jag inte riktigt längre, men det ni gjort i år...passa på att njuta av den här första delen av resan som har sin egen charm. Gott nytt och tack för att ni vill vara kömpisar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var gåshud som hette duga. Tack EB för all go pepp och fantastiska inlägg. Och tack för alla goa ideer som lönecava som vi numera inkorporerat i vårt liv. Att träffa dig och din familj, Studenten A och Katarina var en av årets absoluta höjdpunkter. PEPP!

   Radera
 2. Sjukt snyggt jobbat. Känns som att vi följer varandra lite i sparkvoter och hur mycket vi sparar :) gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Fick samma tanke när jag tittade på din fina årssammanställning. Ha ett riktigt gôtt nytt!

   Radera
 3. Imponerande! Just renoveringar kostar ju annars en hel del pengar
  Lycka till 2019 och Gott nytt år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det har varit ettnomvälvande år men det har också känts odramatiskt på samma gång. Men eller hur gällande renoveringen. Nu gör jag allt själv och köper begagnat / nytt med rabatt och hyfsat smart. Pengar läggs på det som ger värde andra delar blir billigare lösningar.

   Radera
 4. Hej!
  Snacka om att ta tag i sitt liv och göra en förändring. Coolt!

  Bra jobbat. Det som är väldigt intressant är att ni verkar må bättre (min tolkning av det du skriver i inlägg), konsumtion gör oss inte lyckligare. Även om man, som ni skulle ha råd med ganska mycket konsumtion och ändå spara en bra summa pengar.

  Kul att ni kan visa det!!

  Gott nytt år!

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå PB?. Du tolkar mig helt rätt. Att dra ner på konsumtionen har öppnat upp för annat, mer intressant. Bara detta Community till exempel...

   Gott nytt!

   Radera
  2. Amazing (skriva på mobilen är inte alltid helt lätt)

   Radera
 5. Grattis till det fina sparandet och nya livsinriktningen! Tjusiga grafer också!

  SvaraRadera
 6. Gött mos och bra jobb. Sån skön känsla av befrielse att känna livets mervärde utanför konsumtion. Idag har jag grävt bort några kvadratmeter gräsmatta och grusat för hand. Tog några timmar och svettigt var det. Men känslan efteråt var sannerligen tillfredsställelse. Money spent = 0.
  Av nyfikenhet undrar jag vad ni räknar som "netto" ovan? Bostad? Tjänstepension? Spelar ingen större roll, mest kul att se hur andra räknar. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå FF

   Nettotillgångarna = (buffert + fonder + aktier/ETF+huset) - (bostadslån + CSN). Vi räknar alltså inte med tjänstepension etc. Husets värde har vi satt till knappa miljonen lägre än vad liknande radhus säljs för nu för att ha luft. Hur räknar ni?

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg