Saker vi gjort för att få ner våra kostnader.

Familjen IGMR och speciellt herr IGMR gillar att kapa kostnader. Ingen kostnad är för liten för att ge sig på. Att göra sig av med/sänka kostnader och investera skillnaden ger en enorm utväxling. Även om en kostnad är liten brukar jag tänka på detta med aggregation of marginal gains som jag tidigare skrivit om. En tia här, en femtiolapp där - över tid blir det pengar.

Nedan finner ni de kostnader vi kapat utslaget per månad. Det finns säkert fler kapade kostnader men jag kommer inte ihåg allt. Siffran nedan är alltså skillnaden i kronor på besparingen.


Larm - 269 kr /mån (uppsagt)
HBO - 99 kr /mån (uppsagt)
Netflix -109 kr /mån (uppsagt)
Storytel -169 kr / mån (uppsagt)
Mobiler - -790 kr / mån via Vimla.
Spotify Premium Familj sänkt till vanliga premium - 50 kr /mån
Bilförsäkring - 260 kr /mån
Villaförsäkring -100 kr /mån
Bilservice själv - 2-300 kr /mån
Byta däck själv - 50 kr /mån
Cykla till jobbet - 400 kr /mån
Internetabonnemang - 150 kr /mån
Öresundsbron - 35 kr /mån (uppsagt)
Matkostnad - 3500 kr / mån
Matlådor, lunch - 3500 kr / mån
Inga utefikor - 1000 kr / mån
Ingen hämtmat - 500 kr / mån
Alkohol -700 kr /mån
Sjukförsäkring - 250 kr /mån (uppsagt)
Apple TV köpfilmer - 500 kr /mån

Totalt ovan ungefär 12 500 kr / mån. Detta var pengar som tidigare flödade ut. Lägg därtill vår konsumtion av prylar, kläder och annat så blir det mycket pengar. Aggregation of marginal gains...

Andra besparingar:

- Tvättmedel - köper numera butiksmärket. Ungefär 1 kr mindre per tvätt.
- Diskmedel diskmaskin - Bytt till pulver från tablett. Ungefär 1 kr mindre per disk.
- Alla större köp försöker göras begagnat alternativt via Refunder eller MyBonus för att få cashback (enligt vår taktik för att köpa saker så billigt som möjligt).
- Und so weiter. Allt går att optimera/hacka.
- Vi använder vårt Ikanokort som har en rabattkalender. I december är det t.e.x. 10% rabatt på alla inköp i leksaksbutiker. Deras rabattkalender är grym och vi försöker i möjligaste mån planera våra större inköp efter denna (i kombination med Refunder och Cashback - dubbelbonus!). Ikanokortet känner automatiskt av var du betalat och drar rabatten på din faktura.

Kom ihåg att det ni sparar hemmavid är redan skattade pengar. Utväxlingen är större att spara 1000 kr än att tjäna 1000 kr extra minus skatt. Jag lägger regelbundet upp spartips på min samlingssida för detta: IGMRs spartips.

Detta i princip nya badkar till tvättstugan kostade 1500 kr på Blocket - nypris 9-11 000 kr


Kommentarer

 1. Toppen med lista! Vår ser liknande ut men hade nog inte hunnit dra på oss så mkt kostnader innan vi började optimera. Tog bort all streaming och Spotify men insåg då hur mkt vi faktiskt lyssnade på Spotify (för att inte tala om alla barnvisor vi spelar för att blidka de små) och hur mkt vi hatar reklam. Så just nu betalar vi faktiskt glatt 99 kr/mån för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa saker tar man bort och sedan får de komma tillbaka. Då är de ett aktivt val och känns helt ok. Vi har fortfarande städhjälp två gånger i månaden och det är en kostnad vi väldigt gärna tar.

   Radera
 2. Så otroligt grymt vad ni sparat in! Jobbar på en konstig arbetsplats som tar betalt för kaffet på jobbet, 6kr/koppen. Som det UFO man är tar jag med mig en termos med kaffe jag gör varje morgon hemma istället. Dricker 3 koppar om dagen på jobbet, kaffe hemifrån kostar 1,50kr, sparar således 16,50kr/arbetsdag på kaffet. Nu har jag räknat ut att det är 1728 arbetsdagar kvar, 1728x16,50= 28 512kr. Investerar jag dessa med en avkastning på 8% så har det under 8 år växt till 40 942kr.
  "Men 6kr för en kopp kaffe är väl inte så farligt??"

  SvaraRadera
  Svar
  1. O M G ta betalt för kaffe. Det är verkligen inte god personalpolitik. Bra med termos! Vi har skippat alla utefikor som man ändå inte njuter av och tar med en termos och bullar istället. Dessutom kan man välja ställe helt efter eget huvud. Parkbänk, strand, vägg i lä, sydvägg eller annat göttigt.

   Grejen med 6 kr för kaffe är inte så farligt är att ofta stannar det inte där. 4000 kr för en leasingbil är heller inte så farligt och så vidare. Respekterar man pengar, respekterar man sig själv och sin egen tid och energi.

   Radera
  2. Jag flinar högt när jag lässer Flow FI:s kommentar. Och IGMR: "Att göra sig av med/sänka kostnader och investera skillnaden ger en enorm utväxling." Och tillfredsställelse i lika stor dos? Ibland känns det som vardagsanarki. Jag kan verkligen se framför mig hur Flow myzer när han tappar upp sitt eget kaffe hemmavid, med vetskapen att han ska kringgå systemet.

   Ordningsfråga: När du listar de sparade beloppen ovan, är det så att säga diffen? Vimla ex. är det skllnaden tidigare mot nu? Antar ja men jag måste få klarhet annars kan jag inte sova.

   Radera
  3. @Fru EB, självklart myser jag med min termos. Sen går jag in i fikarummet förbi kaffekön och skriker FYTIO TUUUUSEEEEN!!!

   Radera
  4. Nej, nej, nej... Flow - du ska moonwalka anarkistiskt förbi kaffekön och skrika ovan. Mer effekt.

   EB - yes detta är skillnaden eller ”diffen”, som ni i STHLM säger mot, förr. Sov gott.

   Radera
 3. Hur har ni gjort med hemlarmet, har ni sagt upp abonnemanget och installerat eget hemlarm som skickar SMS/auto ringer till grannar/familj som snabbare kan ingripa om brand eller inbrottslarm går? finns ju många smarta paket utan abonnemang som en själv kan installera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Avkastaren. Nästan så. Vi tog ett Securitaslarm som kostade 0 kr mot att man band sig i två år. Efter två år äger man larmet och det var då vi sa upp det men bad dem ändra larmnummer till mitt nummer. Fungerar som förr men utan sSecuritas. Vi har dessutom Netgear Arlo kameror i trädgården som spelar och larmar/aviserar in när någon rör sig där. Dessa går på wi-fi och kostar 0 kr i månaden. En rest från våra spendy days.

   Radera
 4. Harre jävvlarr vad stålars!! 150 000 :- skattade pix i minskade kostnader med - antar jag - bibehållen livskvalle, kanske t.o.m. bättre?

  Det är lika mycket som min vardagsekonomi behöver på ett helt år, roughly speaking, som Jordan brukar säga :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är vansinniga pengar. Lägg därtill all skit vi slutat köpa så blir det mycket mer. Bättre livskvalitet och mer fokus - märkligt egentligen. Det är tvärtom vad systemet säger.

   Radera
 5. Oj. Det var en rejäl besparing ni lyckats med. Vi har dragit ner på en hel del men inser att vi nog var rätt sparsamma redan innan jag började blogga och tänka på kostnaderna.

  Är det några av dessa kostnader som du känner att du saknar, om än bara lite ibland?

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att byta däck i isande aprilvindar eller välja bort hantverksIPAn på Systemet till förmån för en mindre intressant öl kan vara lite trist. Annars tycker jag att vi blir friare och får mer utrymme för oss själva ju mer vi plockar bort.

   Radera
  2. Jag förstår och håller med!

   Radera
 6. @Fru Lugn. Jag lyckades ta bort din kommentar i någon IPad relaterad glitch. I alla fall önskar jag klart att vi haft detta mindset med oss från början. Vi och vår ekonomi hade haft det lite göttigare.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg