Akvarium - fiskar som husdjur?

Nu behöver jag ett råd från er.

Vår femåring är besviken på att hans högt älskade föräldrar lider av pälsdjursallergi. När vännerna radar upp husdjur på led får vår son nöja sig med imaginära ekorrar som dessutom blivit lite tråkiga och tappat geisten. Ekorrarna kommer dessutom snart att flytta ut tillsammans med granen de "bor" i och då står han där igen - husdjurslös.

Medan bästa vännen bygger hinderbanor och "världar" till sin hamster, Blixten, försöker vår son komma på djur som faktiskt fungerar att hålla som allergiker. Nakenhund, nakenkatt, nakenjåtta - ja naken allt. "No can do" säger vi i föräldrakör - du förstår lille vän, allergenerna sitter i huden och saliven varpå vi möts av en mörk liten blick.

Nu är det så att herr IGMR var en ivrig akvarist i unga år och fiskar har seglat upp som ett solklart husdjursalternativ. Jag tycker det är väldigt roligt med fiskar och inte minst akvarieväxterna. Ett välskött akvarium är också vackert och rogivande att se på.

På minussidan finns så klart kostnaden för akvariet (jag har spetsat in mig på ett Fluval Edge á 2000 kr), fiskar, inredningsinköp, driftskostnad och skötsel. Att ha stationära husdjur är också hämmande om en längre resa skulle planeras. Ett annat minus är att fru IGMR inte är med på tåget. Hon vill inte a l l s på grund av ovan nämnda orsaker.

Så jag ställer frågan till er. Är ett akvarium förenligt med en frugal FIRE livsstil? Är det en hobby som passar barn? Har ni några andra idéer? Hur får vi fru IGMR med på banan?


Längtansfulla blickar från ett husdjurslöst barn.

Kommentarer

 1. JA! Akvarium/ fiskar måste vara det mest frugala husdjur man kan ha.
  1. Akvarium finns oftast otroligt billigt på vanliga loppisar (Kupan, Erikshjälpen, Emmaus osv). Folk tröttnar väl och skänker bort dem.
  2. Blocket! Har sett akvarium både i bortskänkeskategorin och sådana som säljes mycket billigt. Även inkl fisk!
  3. Fiskar är billiga i inköp och det går att sälja deras yngel vidare på Blocket (går också att köpa fiskyngel billigt på Blocket).
  4. Fiskmat kostar typ 30 :- /burk på Willys och räcker i en evighet.
  5. Du kan åka på semester och fiskarna överlever utan passning. De käkar alger och annat som flyter runt så de klarar sig alltid.

  ENDA minuset med fisk/akvarium är att man måste rengöra det med jämna mellanrum. Men då snackar vi max en timme i månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rengöringen är inte så påfrestande tycker jag. Ställer man det så att solljuset inte når det och matar lite blir det inte så mycket alger heller. Ok jag känner mig stärkt även om fru IGMR så när som på igårkväll sa "kommer inte på frågan". Får nog kuppa in ett akvarium. Svårt att flytta något som står fyllt med vatten...

   Radera
  2. Vi köpte ett begagnat akvarium på Blocket, det var fyllt till en tredjedel med vatten så det räckte under transporten men sen var det ändå otympligt och bökigt att flytta.

   Hm, svårt det där när man tycker olika...

   Radera
  3. Jag börjar luta åt det också. Kollade in begagnatmarknaden och där fanns mycket billigt "godis".

   Radera
 2. Klart pågen ska ha ett akvarium! (sorry fru IGMR) Simplicitas inlägg säger ju allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elektroniska ryggdunkar! Klart ungen ska ha ett akvarium. Lägger till dig i listan SLIM. Kul att du börjat blogga!

   Radera
  2. Tackar för det! Lite kul när man kollar på listorna på dem man följer och inser att (förutom en och annan avstickare) så är dom är väldigt snarlika. :) Nästan som ett eget litet comunity! ;)

   Radera
 3. "När vännerna radar upp husdjur på led får vår son nöja sig med imaginära ekorrar som dessutom blivit lite tråkiga och tappat geisten." Haha! Bara för att alla är så positiva tänker jag vara neggig och det handlar om den frugala samt greenwashing-aspekten. I en av de snålböcker jag läste i somras (den som hette typ "skit i räntorna") framgick att akvarium ligger på plats 3 i energiåtgång efter golvvärme och frys modell äldre. Kan inte pöjka få något han kan ha i sitt rum typ en eremitkräfta eller vandrande pinne som var så poppis när jag var liten? Alt. kan ni ha något ute i trädgården, en liten dvärgteddykanin som ni kan kalla Fluffy?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen du har så rätt. Som fattig och ung akvarist var jag inte nöjd med hur mina elräkningar såg ut. Det som är det fina med nya akvarium och speciellt att ha mindre akvarium är att de drar högst dryga 30 watt. Det innebär cirkus en selma i månaden högst... Det är när man kör stora vattenvolymer som ska värmas till 26-27 grader som det drar iväg.

   Radera
  2. Ja boken var från 90-talet så makes sense.

   Radera
 4. Fiskar är väl typ 50% husdjur och 50% möbel? Så du kan ju alltid försöka sälja in att det är en atmosfärisk installation för rogivande hemmiljö för Fru IGMR? Lite som att skaffa en lavalampa som behöver matas lite då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon tycker de är fula. Även de som är "fina" och lite modernistiska. Men jag ska göra ett försök. Stilfulla fiskar i ett välskött, energisnålt, aquascape.

   Radera
  2. Jag kan också förstå "fulaspekten". En utflyckt till en djuraffär med fiskar och kolla in vad man kan göra idag? 90-talsakvarium var ju rätt fula, om det är den bilden fru IGMR ser framför sig.

   Radera
  3. Hon är lite picky denna fru IGMR. Trots att jag visar akvarium som liknar mästerverket Villa Savoy av Le Corbusier sniper hon med munnen i en äcklad min. Jag har till och med dragit med henne till Hornbach under förevändningen att vi ska köpa ngt till tvättstugan (de har fiskavdelning på Hornbach). Hon kom, hon såg och munnen blev till ett streck och ögonen mörknade.

   Jag tror jag helt enkelt får kuppa in ett akvarium på baby IGMRs rum.

   Radera
 5. Håller med fru IGMR. Inget akvarium. Kanske lära barnet att man inte behöver ha allt som andra har? Vi har inga husdjur och även om barnen tjatade när de var yngre så var det bara i perioder och vi var konsekventa. Husdjur får de skaffa när de själva är vuxna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär vi redan sonen. Han vet tex inte vad TV spel är vilket har orsakat en del "kul" situationer när vänner varit på besök och han försökt visa en bok. Han har definitivt mindre prylar och elektronisk stimulans än de flesta femåringar. Mobil eller Ipad har han knappt använt. Våra kvällar spenderas med spel, lek, lego, musik, rita och pyssel. Det är nog därför (+ att jag tycker det är skoj) som jag känner för honom i detta. Han brukar inte tjata men detta har han pratat länge om...

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg