Den förlamande tröttheten. IGMRs är trötta.

Jag vet inte hur det är med er kära läsare men vi är trötta. Jättetrötta.

Julledigheten är avklarad och vi har varit tillbaka på jobbet sedan i måndags. Det har varit brutalt. De tre första dagarna på jobbet satt vi i princip bara av då orken inte fanns. Väl hemma har vi slängt ihop någon snabb anrättning bestående av pasta och vegoköttbullar till oss och baby IGMR. Sedan horisontalläge (med några pauser för att spela sonens nya favoritspel "Labyrint") på soffan och inte många knop gjorda. 

Jag har massor med roliga pryttlar att installera i tvättstugan, lampor, handdukstork och annat. Men jag orkar verkligen inte. I förrgår tittade vi på varandra lite trött och kände - ok vi lägger ner ambitionerna att göra något öht. Det är mörkt och blött ute. Vi har börjat jobba igen och det tar en stor del av vår energi. 

Jag har tänkt en del under julledigheten på detta med att följa säsongen. Förr (ändå ganska nyligen) hade man inte elektriskt ljus och tvingades att arbeta mindre under den mörka tiden på året. Nu förväntas vi vara lika produktiva året om i våra artificiellt lysrörsupplysta kontor. Vi ska träna lika mycket och kanske till och med mer för att bli pigga och produktiva. 

Vi är biologiska varelser och därmed påverkas vi klart av årstiderna och ljuset. Förr (ändå ganska nyligen) tänkte jag att följa säsongen var att man jobbade ute på sommaren och renoverade/pillade med något inomhus på vintern. Det behöver dock inte vara så - och det kanske inte ska vara så. Min bloggkollega Flow Fi skriver i sitt senaste inlägg:

"Vintern är väldigt mycket down time för oss. Läsande, umgås, planera lite inför kommande säsong. När våren kommer drar allt igång och energin exploderar. Balansen mellan vila och arbete är något vi märker påtagligt att vi mår bra av och behöver." 

Han är on to something här som jag kanske tidigare tänkt men nu K Ä N N E R starkt. Vår tvättstugeprojekt kom, timingmässigt, lite olyckligt och den får jag ta på mig. Jag, och vi, hade mått bättre av down time under vintern. Lego, spel, läsa, umgås, promenader, mat. Nästa höst/vinter ska jag ha med mig detta. 

Fru EB skriver idag ett inlägg som är tänkt som ett komihåg om hon någonsin skulle bli glömsk och vilja återgå till tjänstemannajobbet. Jag tänker detta inlägg som mitt komihåg inför nästa mörka period. 

Herr IGMR med familj. Ta det lugnt nästa höst/vinter. Fokusera på er själva, varandra, familj och vänner. 


Herr IGMR i ett vilsamt horisontalläge på andra sidan Atlanten. 

Kommentarer

 1. Instämmer och känner så väl igen mig i det du beskriver. På sommarhalvåret är det utejobb som gäller, när hösten kommer så BAM! Drar man igång med nåt renoveringsprojekt (som alltid blir övermäktigt på nåt vis) och så håller det på så, år efter år. Att man aldrig lär sig. Håller för närvarande på att spackla väggarna i min nya walk -in-closet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är ju inte ledsen eller deprimerad. Jag tycker att livet är sweet - är bara litta trött. Man går in i perioden med ångan uppe och sedan dalar den, lixom pyser ut.

   Walk in closet låter fab. Blir det bra?

   Radera
  2. Ja jag förstår. Energin den här årstiden är inte att jämföra med den energi man har på sommarhalvåret.

   Det blir bättre än förut i alla fall och det är huvudsaken :) Branschmänniskor skulle antagligen kippa efter andan om de såg hur jag spacklade igen stora hål i väggen och sedan bara målade över, hehe.

   Du har mail förresten! :)

   Radera
 2. Dude, creepy ansiktspic du hittade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju internet meme trollet. Classic på 4Chan och Reddit och sånt därnt trollcoolt.

   Radera
  2. Ah just det, tyckte det såg bekant ut!

   Radera
 3. Vill ju inte strö salt i såren men...jag som är notorisk nap taker har efter ett halvår in i ledigheten slutat med detta och känner mig inte alls lika trött. Kan vara en kort tillfällighet vet ej, men apropå det du skriver om biologiska varelser och så så sa alltid min mans farbror läkaren att tallkottkörteln behöver ljus och det får man genom att vara ute flera timmar om dagen oavsett årstid (har ett vagt minne av att man skulle stå och titta upp i skyn, typ blotta ögonvitan som en annan zombie). Så om ni bara har möjlighet att vara ute en liten stund på dagen, stirra upp i himlen vettja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det kan ligga något i detta.
   Jag har ett jobb där jag är ute i ca 2 timmar per dag. Det gör underverk för kropp och själ (även orken).
   Jag förstår att alla inte kan vara ute så mycket en arbetsdag. Men visst har alla en eller två raster, kanske går det att klämma in 15 minuters powerwalk.

   Mvh PB?

   Radera
  2. Lunchpromenaderna är superviktiga för mig. Jag har jobbat på min arbetsplats i snart tio år och har några väl upptrampade rundor som jag nöter varje dag runt 12 hugget. De promenaderna tror jag också varit en av de sakerna som gjort att jag kunde komma tillbaka så fort till arbetet efter mitt utmattningssyndrom.

   Två timmar varje dag låter dreamy.

   Radera
  3. Mycket bra, tumma aldrig på det.

   Låter bättre än vad det är men jag vill absolut inte byta bort det mot någon sitta inomhus aktivitet.

   Radera
  4. Tänkte bara inflika på det Fru EB skriver om ovan. Grejen är den att Powernaps i sig är inget dåligt, problemet är bara det att folk använder det fel, de sover alldeles för länge. En tumregel för att få ut det man vill av en nap, de vill säga bli pigg, är på runt 15 minuter. Längre än 20 minuter så börjar powernap'en förlora effekt.

   Då får man utgå från vad syftet var med tuppluren, om syftet är att sova i 1-2 timmar för att man är trött och man är för lat för att gå upp när tajmern på 15-20 minuter har gått så får man skylla sig själv för att dygnsrytmen är rubbad. Om syftet är att få mer energi så ställ tajmer på 15-20 minuter och gå upp direkt när det ringer. Ta heller inte tuppluren alltför sent på kvällen heller. "Idealt är att sova någon gång mellan 13-16 på dagen. Sover du senare än så, finns risken att din tupplur stör din nattsömn. "
   https://tyngre.se/artiklar/the-power-of-the-nap/

   /A

   Radera
 4. Efter en vecka tillbaka i de kommunala monotona domedagskorridorernas rike känns det sannerligen. Med ärendeberedningar och verksamhetsplaneringar har det inte direkt varit någon mjukstart och mörheten kryddas med en frisk dataskärmshuvudvärk. Men är ändå rätt tacksam och nöjd över alla möjligheter som fåtts eller skapats och valen som gjorts. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Domedagskorridorerna haha. Men din nöjdhet kan inte ens dessa korridorer eller allehanda ärendeutredningar ta ifrån daj.

   Radera
  2. Jag tog en promenad idag med en vän och fick en inblick i Region Skånes administrativa del. Ett stort hus fyllt med människor som inte tillhör kärnverksamheten. "Superadministratörer" som får diverse infall för att fylla ut sina åtta timmar.

   Radera
  3. Haha, vet inte om det är exakt det huset du pratar om men jag har en mycket god vän som jobbar där. Som administratör. =)

   Radera
 5. Tyvärr bor vi ju i ett land som blir väldigt mörkt på vintern ofta innan man hinner ut, speciellt om man har ett vanligt jobb. Jag har märkt stor skillnad sen jag gick ner i arbetstid och nu har tid att vara ute i ljuset på dagarna. Innan kunde man få den vanliga vinterångesten då och då men nu är det typ borta.

  Förresten gillar din blogg och lägger till den på min blogglista, du får gärna göra samma om du vill! :)

  Frihetsmaskinen – Följ min resa mot ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan kännas som att arbeta en saltgruva under mörka tiden av året. Sommartiden hade gärna fått vara allenarådande... Mörkt när man går till jobbet och mörkt när man går hem. Lunchpromenaderna sköna och de ser jag till att ta.

   Tack för tillägg. Du är nu också tillagd :)

   Radera
 6. Jag tycker ert tvättstugeprojekt var ambitiöst redan från början och är djupt imponerad av hur snabbt du/ni jobbat! Om det nu står stilla ett tag, spelar det någon större roll eller får ni stå och handtvätta alla kläder för närvarande (då kan det ju bli lite jobbigt)?

  Vi försöker ha en lugn vinter nu efter makens disputation, det kommer bli lite solsemester och lugn för att försöka återhämta oss. Jag föredrar att åka iväg till solen på vintern just för att få lite ljus, sommarsemester har jag inte så mycket förståelse för - även om det regnar här hemma så är det ju ändå ljust stora delar av dygnet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det blev ambitiöst och jag njuter av att arbeta med det och lära mig nya färdigheter. Varje val man gör innebär ju dock att man väljer bort något annat. Just nu är det kanske familj, vänner och träning (och ytterligare sparande) som fått stryka på foten. När det står still, för det gör det ibland, funkar tvättmöjligheterna ändå. Jag har fulkopplat in tvättmaskinen och torktumlaren har jag temporärt flyttat till gästrummet.

   Vi funderade på solsemester nu då jag är helt enig med dig gällande sommarsemester, que vad lixom? Har dock landat i att vi nog drar ner till Berlin eller liknande och bor på något trevligt ställe.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg