Föräldrapenning - ta ut lägstanivå på helger.

Jag ramlade över ett litet hack eller vad man ska kalla det. Kanske inte intressant för alla men here goes.

Jag har en del semester sparad och därmed har jag börjat snegla på föräldradagarna. Jag har också ett gäng föräldradagar kvar på lägstanivå vilka ger 180 kr innan skatt / dag. Dessa dagar kan man ta ut på helger trots att man inte är ledig på fredagen (vilket inte är fallet med de "dyra" dagarna). Man kan alltså glatt jobba hela veckan och vara föräldraledig på helgen.

Jag har tagit ut föräldraledighet på lägstanivå nu alla helger i januari och februari. Det blir ungefär 2 000 kr totalt efter skatt över två månader. Dessa extrapengar åker in på Avanza och fonden Xact Högutdelande enligt vår strategi (vi månadssparar på Lysa.se och buffert + extrainkomstsparar på Avanza.se).

Jag/vi har ganska många fler dagar att ta ut så vi kan använda detta som en boost i sparandet.

Så - kanske någon kan få in några extra kulor med detta tips - om ni kan/vill avvara föräldradagarna. Valet, som så mycket annat, är helt ditt eget.

Dramatisk bild helt utan anknytning till texten (förutom att herr IGMR fotograferat den).

Kommentarer

 1. Gjorde precis så med andra barnets lägstanivådagar när jag var föräldraledig med minstingen för att boosta inkomsten. Har man precis som du, en massa sparad semester eller ett flexibelt jobb så kan man lika gärna vaska lägstanivådagarna på helgen ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är så rörande överrens att det nästan är löjligt.

   Radera
 2. Sparad semester??? Jag läser orden men det är omöjligt att begripa innebörden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår din tanke men jag är ju en hacker i allt och även i detta.

   Radera
 3. Vafalls? Har de ändrat reglerna? Man var ju tvungen att ta ut en dag på fredagen för att kunna ta lör o sön. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det är ändrat... det du beskriver gäller de dagar med hög ersättning. De dagar med låg ersättning (typ 180 kr) kan man göra på detta viset med.

   Radera
 4. Lana det här har varit ändrat i ett antal år. Jag gjorde exakt detta hack och pumpade Lägsta-nivå under ett års tid. Det var en go liten kosing som naturligtvis hamnade rakt in på ISK:en.

  SvaraRadera
 5. Bra tips för den som vill ha lite extra inkomst! Om man däremot funderar på exit från arbetslivet snart borde det vara bättre att spara så många dagar som möjligt för att ta ut precis innan sin exit. Tex om du tänker sluta jobba jan 2020 kan du vara föräldraledig några månader ifrån dess (beror så klart på hur många barn du har och hur många dagar sparade) och tajma din uppsägning tills dess att dagarna är slut, tex april. Vad vinner man på att dra ut på tiden, kan man undra? Jo:
  1. Många arbetsgivare gör insättningar till tjänstepension under föräldraledigheten. Alltså mer pension om du tar f-ledigt 5 dagar i veckan och drar ut på det under längre tid, istället för att ta de där två dagarna på helgen under en tid du jobbar och sedan vara fri/icke-anställd under en period då du annars kunnat få tjänstepension. Vet ej hur det är med allmänna pensionen, men tror att det är något liknande, alltså att mer insättningar görs om man är föräldraledig istället för fri/icke anställd.
  2. Om du blir sjuk under tiden du är föräldraledig är din SGI skyddad. Du får alltså mer ersättning om du blir sjuk jämfört med om du inte har någon inkomst/SGI . I detta exempel: du bryter benet och blir sjukskriven februari-april från din föräldraledighet. Du får sjukersättning från försäkringskassan och har kvar tre månaders föräldraledighet till senare.
  3. Det är ofta mer skattemässigt fördelaktigt att sprida ut inkomst så jämt över kalenderåren som möjligt. Om man tex planerar att bli fri och ha extremt låg inkomst 2020 och arbetar med god inkomst 2019 är alla sätt att jämna ut inkomsten fördelaktigt skattemässigt, tex med hjälp av hur många dagar f-ledigt man tar ut. Här är det olika hur stor roll det spelar, för de som ligger nära/över gränsen för statlig skatt är självklart all inkomst som går att skjuta upp till ett sämre år bra att göra det med.

  Sedan är det väl olika hur gärna man vill hänga med sitt barn såklart, och hur mycket barnet får ut av förskola/fritids. Personligen skulle jag, om jag tröttnade på mitt jobb, kunna tänka mig att ta ut två-tre dagar f-ledighet i veckan med min unge och låta hen vara på f-skola två -tre dagar när jag sysslar med något intresseområde/eget företag (rätt till förskola om förälder inte jobbar eller studerar skiljer sig mellan kommuner, i vår kommun är det 20 h/vecka som gäller...) Men just nu trivs jag för bra på jobbet för att vilja vara hemma mer än en vardag/vecka denna mörka årstid, jag föredrar att ta ut mer föräldraledighet maj-september, men alla gillar vi olika :)

  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grymt svar - tack! Jag är helt med och enig i ditt resonemang. Tyvärr ligger FIRE så långt bort i tiden att dagarna kommer bränna inne. Sonen är fem nu och vår exit ligger cirkus runt 2026.

   Mitt arbete är också så flexibelt att om jag har arbetat lite extra kan jag ta en ledig dag utan att belasta semesterdagarna. Det är väldigt skönt .

   Radera
 6. Bra tips, det krävs ibland lite research för hitta bra hacks.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Eller så trillar man bara över dem för att man sitter och pillar (som för mig i detta fall) ;)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg