Billig och enkel semesterbevattning.

Så här i semestertider är det många krukväxter, både ute och inne, som far illa. Det är inte alla förunnat att ha någon som kan vattna åt en.

När man åker hemifrån försöker man göra det bästa av situationen och verkligen dränka växterna för att de ska överleva ens frånvaro. Kanske lägger man ner lite extra möda på att samla alla växter i ett skuggigt hörn i lägenheten, radhuset eller villan. Vill man göra exta allt dränker man dem och ställer dem i ett rum som vätter åt norr eller kanske i en källarnedgång.

Visst finns det fancy bevattningssystem med timers, droppslangar och sådant. Rätt inställda fungerar de fint men de kostar och det kan bli stopp. Jag är inte heller helt bekväm med att åka hemifrån med påslaget vatten.

Låt mig presentera ett frugalt bevattningstips. Det kommer inte göra att era växter överlever en månadslång frånvaro av ägarna utan kanske snarare förlänger deras liv en vecka (beroende på kärlets storlek).

Vi tar helt enkelt ett kärl med vatten, förslagsvis en flaska. I flaskan lägger vi ett bomullssnöre eller en trasa av bomull. Det är bra om den når ända ner till botten. Snöret/trasan leder vi till den växt vi vill vattna. Snöret/trasan gräver vi ner lite i jorden.

Vattnet strävar efter utjämning och går från vått mot torrt via snöret/trasan och växten får vatten.

Citrusträdet frugalbevattnas.

Vår lilla fikonstickling från Kroatien har även den ett extra vattenmagasin.

I andra delar av trädgården har vi använt en stor vattenkanna som servar en gurkorna och tomaterna med det livsnödvändiga vattnet.

Snöret vi använder är en ljusveke till oljelampor som legat oanvänd i åratal. Man kan ta lite vad som helst bara materialet inte är syntetiskt.

Finns det andra smarta tips som ni använder er av?

Kommentarer

 1. Åhh, det tipset hade jag behövt aktiveras lite tidigare! Stort tack nu ska jag lägga det på ett säkert ställe i minnet! Inga andra tips har jag tyvärr att komma med!

  SvaraRadera
 2. Vattnar rejält innan, tar sedan typ en petflaska, fyller den hela vägen upp. Sätt för tummen, vänder på den och trycker sedan ner den centralt i planteringen. Vår erfarenhet är att det fungerar över förväntan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh fan. Jag trodde man behövde ha någon slags pip på petflaskan. Bra tips -tack!

   Radera
 3. Låna/hyra ut huset är annars ett tips! Våra krukväxter såg finare ut än någonsin när vi kom hem efter en vecka på västkusten. Däremot var grönsakslandet snustortt, trots att de vattnat varannan dag. Kanske inte så lätt för storstadsbor att förstå hur mycket vatten som krävs - nästa gång blir det vattenspridare med tydliga besked typ - den ska vara på en halvtimme varannan dag. Skulle inte heller våga lämna kranar på med timer.

  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra tips som vi också nyttjat i år. Min far + sambo bodde just i vårt hus under ett par dagar. De fick miljöombyte och vi fick vattnat. Bra tips!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg