Blockera tillgång till websidor a.k.a distraktioner på datorn. Digital Minimalism.

Jag har svårt att hantera detta med internetz. Det finns så många lockelser och därför har jag sagt upp alla sociala medier och dummat ner min smartphone till ett minimum. Jag kan inte ens kolla mail eller surfa på min Iphone. Allt för att få större fokus i vardagen. Kvar är endast det nödvändigaste som lokaltrafikappen, SMS, Swish och banktjänster (men inte Avanza). Tack Cal Newport och boken "Digital Minimalism" för detta.

Det fungerar oerhört bra att ta bort alla möjligheter till att slösurfa / scrolla runt på telefonen så fort minsta tecken på tristess infinner sig. Värre är det på jobbet och hemma där det finns en Ipad med alla dessa saker intakta (Fru IGMR kan hantera detta med internet). 

Ipaden löser jag genom att jag aldrig laddar den. Den är för det mesta urladdad och i och med att Fru IGMR inte använder den mer än någon gång i veckan är det löst. Vill hon använda den får hon ladda den/köra sladd.

Jobbdatorn återstår. Det hade varit himla bra om min arbetsplats blockerade vissa sajter i min slösurfarrepertoar men det gör de inte. Jag har tittat på, och testat, vissa tjänster som blockerar allt utom de arbetsrelaterade sajterna. Det fungerar inte tillfredställande av flera anledningar. Dels är det lätt att komma runt med en kod (looservarning, jag vet), de blockerar inte alla versioner av en sajt och de fungerar ibland bara på en browser. Jag måste ha två på min jobbdator - Internet Explorer och Chrome då jag har vissa sidor som endast fungerar på den ena eller den andra. 

Det finns vissa betaltjänster som ska fungera bra t.ex. Freedom. Den tjänsten ska ha hjälpt framstående författare att "get shit done" som någon av dem så elegant uttryck. Den kostar dock pengar och jag tycker det verkar lite meckigt. Måste finnas något bättre sätt.

Det gör det och jag har sedan några veckor kört detta gratistrix:

För PC:

- Högerklicka på Notepad och välj "Kör som administratör".
- Klicka på öppna och gå till C:\Windows\System32\drivers\etc
- Välj "alla filer" istället för ".txt"
- Klicka på filen "hosts"

- Längst ner i filen skriver man 127.0.0.1 följt av den sajt man vill blockera. Min fil ser ut som nedan:

127.0.0.1 www.facebook.com 
127.0.0.1 www.twitter.com
127.0.0.1 m.twitter.com
127.0.0.1 www.aftonbladet.se
127.0.0.1 www.expressen.se
127.0.0.1 www.sydsvenskan.se
127.0.0.1 www.skd.se
127.0.0.1 www.svt.se
127.0.0.1 www.instagram.com
127.0.0.1 www.youtube.com
127.0.0.1 www.sr.se
127.0.0.1 www.theguardian.com
127.0.0.1 www.bbc.co.uk
127.0.0.1 www.blocket.se
127.0.0.1 www.cnn.com

- Lägg till de sajter du vill blockera och klicka på spara. 

Nästa gång du försöker ta din slösurfarrunda, oavsett vilken browser, kommer du mötas av nedan. Det fina med detta trix, förutom att det är gratis, är att det är lite för jobbigt att komma ihåg och därmed att återställa tillgång till sajterna.Kommentarer

 1. Du är helt seriös i dettta alltså? Jag trodde att det var lite svenne banan-detox över din resa men du är brutal! Hatten av! Jag är väl lite mer som ett mellanting av dig och fru så jag tänker nog inte ta till så drastiska åtgärder än. Men jag har tagit bort Avanzaappen och det var mycket bra beslut. Sociala medier har jag bara ett av och där sänder jag nästan bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har värkt fram. Jag vill ha mer fokus i mitt liv och inte slösa bort det på mindless scrolling. Ryggen, nacken och ögonvärk talar också sitt tydliga språk. Precis som med att jag slutat äta godis fungerar total avhållsamhet mycket bättre än moderation för mig. Jag slipper tänka på det helt enkelt.

   Nu finns rum för läsande, träning, meditation, städning osv osv osv.

   Antar att det är Insta som är kvar av dina sociala medier? Även om jag bara sände avskydde jag att jag tänkte Instagram när jag skulle ta en bild. Under ett år har jag tagit många bilder där man ser familjens ryggar och en framifrån - alltså en för insta och en för att spara. Tröttsamt och inte sunt.

   Radera
 2. Hej .
  Jag tillhör den generationen som inte är uppväxt med mobiltelefon och troligen har jag kunnat dra fördel av detta genom att jag egentligen aldrig har haft ett behov. Behovet skapas det är jag övertygad om eftersom folk i min omgivning i samma ålder eller äldre ständigt är uppkopplade. Jag skaffade FB för ett tiotal år sedan men det är allt och jag har bara det installerat på min fasta dator ej på mob eller paddan. Jag har valt att inte installera twitter, insta osv av enkel anledning, jag vill inte ha informationen och vill folk nå mig kan de ringa eller besöka mg. Att ta bort onödigt surr o brus skapar en lugnare tillvaro i livet. Däremot har jag min blogg men den skapades också utifrån mina egna behov av ekonomisk uppföljning /kontroll och att sätta lite press på mig själv för att nå målen.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som musik för mina öron. Du tar makten över tekniken och inte tvärtom. Cherrypickar det som gagnar dig och låter resten vara. Jag försöker skala tillbaka och hamna där. Själv är jag född 81 och har upplevt både en analog och en digital värld. Måste säga att den analoga var lite trevligare för välmåendet.

   Radera
 3. Avanza appen, rätt hanterat, ser jag som ett medel för ökad frihet. Jag har lägga maximalt med tid på min vardag så som jag vill ha den - paddling, vandring, fiske, cykling, skidor, skridskor, svamp, bär, djur, natur etc - och var jag än är kan jag göra det lilla jag behöver göra på daglig basis från avanza appen. Visst händer det att jag använder den för mer "slösurfande" men det är mer sällan. Däremot finns det många andra appar där jag har dålig disciplin och som jag verkligen borde ta bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt använd är nyckeln. För mig har den varit en ingång till att öppna telefonen och sedan har scrollandet i annat tagit vid. Dessutom finns det ingen idé för mig att titta till mina indexfonder varje dag - det är ju lixom hela idén. Köp och glöm bort.

   Kan man bara ta makten över apparna och använda det de är till för är den "nya" tekniken underbar. Problemet är att den är designad för att fånga oss. Gamifieringen av ekonomiappar är en sådan sak.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg